Attorneys in Greece – Lawyers in Athens & Thessaloniki

Nekretnine u Grckoj: Pregled

Trziste nekretnina u Grckoj podeljeno je na dve glavne kategorije: nekretnine izvan i unutar gradskog podrucija.

Zemljiste izvan gradskog podrucija se dalje deli na dve podgrupe: poljoprivredno zemljiste i dodeljeno zemljiste.U drugom slucaju podrazumevaju se parcele koje je grcka drzava davala farmerima koji nisu imali zemlju u svojini. Ovaj sistem je uveden radi resavanja pitanja izbeglica, cijim je dolaskom u Grcku, od 1922. pa nadalje, povecana potreba za koriscenjem zemljista u cilju razvoja agroekonomije. Dodeljena zemlja uglavnom je vece povrsine, a jedna od najvaznijih karakteristika s tim u vezi jeste zakonska zabrana njenog usitanjavanja.

Poljoprivredno zemljiste podrazumeva posede izvan gradskog podrucja, prirodno predodredjene za poljoprivredno koriscenje i proizvodnju.

S druge strane, zemljiste u gradskom podrucju naziva se gradjevinsko zemljiste. To se odnosi na bilo koju povrsinu u planu grada, odnosno unutar granica naselja, cak i ako zvanicno odobreni plan ne postoji.

Nasuprot drugim pravnim sistemima, grcki zakoni u nacelu dozvoljavaju izgradnju na nepokretnostima izvan gradskog podrucja. Zavisno od vrste objekta, kao i njegove nameravane namene, urbanisticki planovi dopustaju zidanje u odredjenom stepenu, primereno velicini parcele. Tako, na primer, za zgradu od najvise 200 m/2 povrsina poljoprivrednog zemljista ne moze da bude manja od 4000 m/2.

Naravno, mnogo fleksibilnije urbanisticke odredbe primenjuju se u slucaju gradskog gradjevinskog zemljista, jer je upravo izgradnja njegova osnovna namena.

Dva kljucna faktora moraju da budu razmotrena kada zelite da kupite nepokretnost u Grckoj.To su „saobraznost“ i „pogodnost za gradnju“ (na grckom „artio“ i „ikodomisimo“). Nekretnina ce se smatrati saobraznom/prikladnom kada njena lokacija i povrsina daju mogucnost podizanja zgrade ili zgrada, u saglasnosti sa onim sto je zakonski dozvoljeno. Nekretnina pogodna za gradnju mora da poseduje kvalitete potrebne za optimalnu estetsku, gradjevinsku i finansijsku iskoriscenost. Iz navedenih razloga, nekretnine pogodne za gradnju u pogledu velicine i dimenzija ne moraju i u celini da budu pogodne, a da bi to bile u potpunosti, neophodno je da bude zadovoljen i element saobraznosti.

Izbor odgovarajuce nekretnine

Odabir nekretnine pretezno zavisi od licnih potreba fizickog ili pravnog lica kao i od zeljene upotrebe imovine, za stanovanje, privatne potrebe, za poljoprivrednu ili profesionalnu namenu ili za biznis.

Prva kategorija (nekretnine za stanovanje) podrazumeva imovinu u okviru urbanistickog plana i to mogu biti zasebne kuce ili stanovi.Podizanje visespratnih stambenih zgrada je uobicajeno i veoma rasprostanjeno u Grckoj, a vrednost stanova je veca na visim spratovima. S obzirom na to da je izgradnja dozvoljena i izvan gradskog podrucja, i te nekretnine mogu da se koriste za stanovanje. Ipak, najvaznije je da se odabere odgovarajuca nekretnina koja ce ispunjavati kriterijum saobraznosti i pogodnosti za gradnju. Ovo se uglavnom utvrdjuje prema velicini, dimenzijama, obliku i drugim faktorima.

I dodeljene parcele, kao i agrarno zemljiste mogu, razumljivo, da sluze poljoprivrednoj nameni, s tim ssto su imanja koja se koriste za poljoprivredu obicno nesto jevtinija. Vredi napomenuti da investitor kome blizina finansijskih centara (uglavnom vecih gradova) nije prioritet, moze da pronadje prilicno prostranu nekretninu po znatno nizoj ceni.

Nekretnine koje se koriste u profesionalne ili poslovne svrhe mogu da se nadju i izvan i unutar urbanisticke zone, u zavisnosti od aktivnosti i vrste posla pojedinih investitora. To moze ukljucivati sledece:

  • kancelarije u visespratnoj zgradi
  • nekretnine izvan urbanistickog podrucja, gde bi se gradile prodavnice,
    fabrike, proizvodni prostori, prostori za odlaganje ili trzni centri
  • zemljiste pogodno za postavljanje masina za proizvodnju energije iz
    obnovljivih izvora (solarne ploce, energija na vetar, itd.)
  • nekretnine pogodne za transportne aktivnosti (logisticki centri itd.)

Kako naci odgovarajucu nekretninu

Usluge agenta za nekretnine su od izuzetnog znacaja u potrazi za odgovarajucim mestom za svaki biznis, investiciju ili za pojedinca. Agenti u Grckoj rade sa posebnom dozvolom i obicno dobijaju naknadu u iznosu od 2% od kupovne cene. Kada se bira mesto za stanovanje nije neobicno da buduci kupci samostalno pretrazuju podrucije za koje su zainteresovani, jer se natpis NA PRODAJU, u Grckoj cesto moze videti na terasama stanova ili ispred kuca i poslovnih grada.