Attorneys in Greece – Lawyers in Athens & Thessaloniki

Kupovina nekretnine u Grckoj

Grcka je vec decenijama popularna destinacija. Poslednjih godina, narocito otkako je postala clanica EU, privlacna je ne samo za turiste, vec i za ljude koji zele da investiraju u inostranstvu ili da samo steknu imovinu u zemlji u kojoj vrednost zemljista raste stabilnim tempom vec 30 godina.

Za sticanje imovine u Grckoj, angazovanje agenta za nekretnine je najcesci prvi korak, ali i licna inicijativa potencijalnog kupca moze da se pokaze korisnom. Nije retkost, posebno u turisticki atraktivnim mestima, da dobru priliku pronadjete tako sto cete sami da pretrazite podrucje za koje ste zainteresovani i potencijalnog prodavca neposredno kontaktirate.

Nakon pronalazenja nepokretnosti, sledeci korak podrazumeva angazovanje advokata koji ce regulisati sva pitanja u vezi sa kupovinom. Obe strane, kod kupoprodajnog ugovora cija vrednost prelazi 15,000e, moraju da budu zastupljene advokatima. Stoga je preporucljivo da se pravni zastupnici upute jedni na druge, kako bi zajednicki brze pripremili ugovor.

Pre nego sto kupi nepokretnost, svako, bio stranac ili grcki drzavljanin , mora da ima poreski broj, u Grckoj poznat kao AFM (“arithmos forologikou mitroou”). Advokat moze da dobije ovaj broj u poreskoj upravi nadleznoj za strane drzavljane u Grckoj, ukoliko ga kupac ovlasti i dostavi mu kopiju licne karte ili pasosa.

Po pravilu, drzavljani clanica EU mogu da kupuju nepokretnosti bilo gde u Grckoj, s tim ssto je u pojedinim oblastima (delovi severne Grcke, Krita i Rodosa) potrebno i odobrenje lokalne prefekture. Procedura je relativno jednostavna i dozvola se dobija u roku od nedelju dana ili cak krace. Drzavljanima neclanica, medjutim, neophodno je odobrenje Ministarstva odbrane Grcke i ta procedura obicno traje nesto duze.

Pre sklapanja konacnog ugovora, kupac nepokretnosti mora da plati porez na prenos imovine.Ovaj iznos varira od 7-11% u zavisnosti od nekoliko faktora, poput udaljenosti od odredjenih javnih sluzbi (vatrogasne sluzbe, na primer), kao i od prodajne cene.

Ugovori o kupoprodaji nepokretnosti zakljucuju se samo u prisustvu javnog beleznika (notara) koji istupa kao nezavisno zvanicno lice. Ako kupac ima raspoloziva novcana sredstva, konacni ugovor moze da bude potpisan cim su regulisane sve formalnosti. Ukoliko finansiranje ukljucuje hipoteku ili placanje u ratama prema dogovoru sa prodavcem, moze da se potpise predugovor, koji ce se smatrati izvrsenim u smislu legalnosti tek kada kupac ispuni navedene zahteve, odnosno isplati cenu.

Nakon sto je konacni ugovor izvrsen, dokument mora da bude registrovan u lokalnom zemljisnom registru. Prema grckom gradjanskom pravu, vlasnistvo nad nepokretnoscu se pravno prenosi na kupca tek nakon sto je overeni ugovor propisno zabelezen u zemljisnim knjigama.

Sto se tice troskova, strani drzavljanin koji kupuje nepokretnost u Grckoj obavezan je da plati:

  • porez na prenos imovine
  • naknade za javnog beleznika (notara)
  • naknade za advokata
  • naknade za zemljisne knjige
  • naknade za ucesce agenta za nekretnine

Grcke vlasti vode racuna o poreklu novca kojim strani drzavljanin kupuje nekretninu u Grckoj. Ako novac dolazi iz inostranstva, sto je najcesce slucaj, kupac mora da pokaze potvrdu od banke da je transferisan. Ukoliko ovaj dokaz nije prilozen u poreskoj prijavi naredne godine, grcke poreske vlasti ce placenu cenu tretirati kao profit i s tim u skladu oporezovati je.